van haber

Türkiye’de her 7 yetişkinden biri böbrek hastası « Kocaeli Haber, Kocaeli Haberleri, Son Dakika Kocaeli Haberleri

8 Ekim 2024 - 09:13

Türkiye’de her 7 yetişkinden biri böbrek hastası

Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, Dünya Böbrek Günü’nde uyarıyor: Her yıl mart ayının ikinci perşembe günü kutlanan “Dünya Böbrek Günü …

Türkiye’de her 7 yetişkinden biri böbrek hastası
Son Güncelleme :

11 Mart 2022 - 0:52

116 views

Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, Dünya Böbrek Günü’nde uyarıyor:

Her yıl mart ayının ikinci perşembe günü kutlanan “Dünya Böbrek Günü”nde bu yıl “Herkes için böbrek sağlığı” sloganı ile farkındalık yaratılması amaçlanıyor. Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü de Türkiye’de yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası olduğuna işaret ederek, bugüne özel olarak çarpıcı bilgiler derledi.

DÜNYA çapında hızla artan kronik böbrek hastalıklarının önlenmesi ve hastalıklarla ilgili farkındalığın artırılması için her yıl mart aynın ikinci perşembesi, “Dünya Böbrek Günü” olarak kutlanıyor. Dünya Böbrek Günü’nün bu yılki teması ise “Herkes için böbrek sağlığı” olarak belirlendi. Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü de bu önemli gün kapsamında farkındalık yaratma amacıyla çarpıcı bazı bilgi ve önerileri derledi.

Dünya çapında her 10 yetişkinden 1’inde böbrek hastalığı görülüyor. Böbrek hastalığına bağlı yaşanan can kayıpları her yıl artmaya devam ediyor. Nitekim 2040 yılına kadar dünyada 5. önde gelen ölüm nedeni olması bekleniyor.

Türkiye’de görülme oranı yüzde 15.7

Türkiye’de ise evresine bakılmaksızın kronik böbrek hastalığı oranı yüzde 15,7 olarak ölçülmüştür. Bu da yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası olduğunu, yani her 6-7 erişkinden birinde böbrek hastalığı bulunduğu anlamına geliyor. Böbrek hastalıklarının farkındalığı ise ancak yüzde 2 düzeyinde.

Dünya Böbrek Günü’nde, en sık görülen ve yaşamı tehdit edici genetik hastalıklardan biri olan polikistik böbrek hastalığına da dikkat çeken Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, 400 ila 1000 doğumda bir görülen polikistik böbrek hastalığının, tedavi edilmediği sürece her 7 vakadan birinde diyaliz ile sonuçlandığına işaret etti. Polikistik böbrek hastalığında her iki böbrekte çok sayıda kistin gelişmesi ve zamanla bu kistlerin büyümesi sonucu böbrek fonksiyonlarında yıllar içinde azalma görülüyor.Oluşan kistler, giderek büyüyerek sonunda böbreği tamamen kistlerden oluşan bir organa dönüştürüyor.

Böbrek yetersizliği ve yüksek tansiyonu olmayan polikistik böbrek hastalarının özel bir diyet yapmalarına gerek yok. Ancak yüksek tansiyonu olan hastaların tuzsuz diyet uygulamaları şart. Bunun yanı sıra, polikistik böbrek hastalarının kilo almamaya dikkat etmesi, fazla kilolu olanların da zayıflaması gerekiyor.

Böbrek sağlığı için 8 altın kural

Sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi ile birçok böbrek hastalığı türünün önlenebilir, geciktirilebilir veya kontrol altına alınabilir olduğuna vurgu yapan Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, böbrek sağlığı için şu 8 altın kurala dikkat çekiyor:

1. Daha hareketli olun, kilonuzu koruyun.

2. Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol ettirin.

3. Kan basıncınızı ölçtürün. Yüksek saptanması durumunda doktora başvurun.

4. Sağlıklı beslenin ve tuz alımını kısıtlayın.

5. Su tüketimini artırın.

6. Sigara ve tütün ürünlerini kullanmayın.

7. Rastgele ilaç kullanımından veya bitkisel ürünlerden uzak durun.

8. Risk grubunda ise böbreklerinizi kontrol ettirin.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı