Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Ömer Göksel İşyar, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın Türkiye’ye etkilerini aktardı. Sürecin devam ettiğini ve Türkiye’ye turizm açısından ciddi etkilerin oluşabileceğine değinen İşyar, Türkiye’ye göç anlamında Ukraynalı veya Rus girişi olmadığını söyledi.
CANSU ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN/ BURSA İGFA- Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Ömer Göksel İşyar, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın Türkiye’ye etkilerini aktardı.
Savaştan dolayı Ukraynalıların komşu ülkelere geçiş yaptığını belirten İşyar, genel olarak Polonya, Macaristan, Moldova, Slovakya, Romanya gibi Avrupa ülkelerine giriş olduğunu söyledi. Savaşın Türkiye’yi ve Avrupa ülkelerini enflasyon açısından olumsuz etkilediğini değinen İşyar konuyla ilgili ifadelerinde şu sözlere yer verdi; “Daha süreç devam ediyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin açıklamalarına göre 900 bini aşan Ukraynalı ülke dışına çıkmış. Genel olarak komşu ülkelere giriş görünüyor. Giriş yapılan ülkelerin arasında yüzde 51 olarak Polonya geliyor. Birleşmiş Milletler’in istatistiklerine baktığımızda Macaristan’a yüksek oranda bir giriş var, Moldova, Slovakya, Romanya ve genel Avrupa ülkelerine bir giriş olduğunu söyleyebiliyoruz. Bu süreç devam ettiği müddetçe 4 milyon kişiye kadar ülkeden çıkış olabileceği tahmin ediliyor. Bu noktada Avrupa ülkelerine gitmeyi tercih edeceklerdir. Türkiye ile direkt kara bağlantıları olmadığı için, denizde abluka var, hava yolları işlemiyor. Hatta bizim oradaki yaklaşık 20 bin Türk nüfusumuzun da zorlanacak kara sınırlarından getirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Türkiye’ye bu aşamada ve Türkiye’nin bu pozisyonu içerisinde gelmeleri biraz zor. Bu durum Suriye olayı ya da Kuzey Irak olayı gibi değil. Ben bu aşamada ya da orta vadede Ukrayna halkının Türkiye’ye geçiş yapacağını, yapmaya muktedir olacağını beklemiyorum. Dolayısıyla Türkiye oradaki insani drama yardımcı olabilir ama bu iş büyük ihtimalle Avrupa’daki komşu ülkelere kalacak gibi geliyor.”
“UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI TÜRKİYE’NİN TURİZMİNE CİDDİ ETKİLERİ OLABİLİR”
Ukrayna-Rusya Savaşı’nın devam eden bir süreç olduğunu belirten profesör, savaşın etkileriarasında enflasyon artışı olduğuna değindi. Türkiye’nin bu savaştan temel gıda ürünlerinin fiyatları dahil olmak üzere başla petrol fiyatlarının artışından etkilendiğini dile getirdi. Ülkeye turist olarak ciddi katma değer katan Rus ve Ukraynalı turistlerin, savaşın etkisiyle bu sene ciddi düşüş yaşayabileceğini ifade eden İşyar, otel sahipleri planlı bir strateji uygularsa turist kazanımı yaşanabileceğini dile getirdi. İşyar, savaşta enerji ve tahıl fiyatlarının yükselişe geçmesi ve savaşın Türkiye’ye olan etkileri ile ilgili şu sözleri söyledi; “Bu savaşın bir müddet daha devam edeceğini düşünürsek, Türkiye ister istemez enerji fiyatları ile tahıl fiyatları ile bir yükselişle karşılaştı. Dolayısıyla temel girdilere gıda emtiasına, petrol fiyatlarına ve diğer fiyatlara enflasyon şeklinde yansıyacaktır. Bu durum Avrupa’ya da yansıyacak ki hali hazırda yansıyor. Yüzde 5.8’lik bir enflasyon artışı oldu. Ama insan düzeyinde baktığımızda Türk insanı biraz daha bu enflasyonist durumlara alışık ama Avrupa insanının bu kadar yüksek enflasyon oranını dayanması biraz daha zor görünüyor. Bizim şu an itibariyle izlediğimiz denge siyaseti çerçevesinde de Türkiye’nin açıkçası yaptırımlara katılmaması dolayısıyla birtakım avantajları olabileceği söyleniyor. Dış Ekonomik İşler Kurulu (DEİK), Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı’nın yaptığı açıklamalar vardı. O açıklamalardan hareketle Türkiye bu yaptırımlara katılmayarak birtakım boşlukları doldurabilir. Mal satımlarda, sebze meyve satışları itibariyle, birtakım yan sanayicilik itibariyle olabilir. Bu gelişmelerin turizme etkisi olacağı söyleniyor. Geçen yıl itibariyle 4 buçuk milyon Rus ve 2 milyon Ukraynalı gelmiş. Bu sene 7 buçuk milyon Rus, 3 milyon Ukraynalı beklenirken orada ciddi birtakım problemler olabilir. Bu anlamda 5 yıldızlı otel sahipleri, bu durumu lehlerine döndürmeye çalışabilirler. Kısa süreli bir savaş olursa Rusları bu yaptırımlar, dışlanmışlıklar karşısında turistik amaçlı Türkiye’ye daha çok kişiyi yönlendirebilirler.”